Aaaamsterdaaaaam…

… spievala som si často s Ilonou Csákovou… A chcela ho navštíviť už pár rokov.

Keďže som do poslednej chvíle netušila, kam darovaná letenka bude, vychutnávala som si mesto absolútne nepripravená. Bolo to pre mňa veľmi oslobodzujúce a musím konštatovať, malo to svoje neopakovateľné čaro.

Mojich amsterdamských šťastných 7 🙂

 

1. Tradičná amsterdamská architektúra, to sú úzke domy lemujúce polkruhové kanály a ich fasády, ktoré sú viac či menej mimo rovných liniek. Niektoré padajú dopredu, iné to ťahá nabok. Sem tam máte pocit, že sa niektorý z nich určite dozajtra zrúti… Dlho som premýšľala, ako je to možné. Krásne zrekonštruované, no krivé fasády sú výsledkom stavieb domov na drevených pilótach, ktoré sú ukotvené v pohyblivom pieskovom podloží. To spôsobilo, že sa časom posúvali, no a s nimi aj steny domov pri kanáloch. Neznamená to, že sú krivé aj podlahy a steny vnútri domov. Novodobé stavebné postupy pri ich rekonštrukciách zvládnu naozaj všetko. Súčasťou fasádneho štítu úzkych domov je aj obrovský hák, ktorý slúži nielen pre sťahovanie nábytku cez okná domov, ale aj na vývoz stavebného odpadu.

2. Marcel Wanders pochádza z Amsterdamu, a to sa nepopierateľne odráža v jeho tvorbe. Jeho kreslo Knotted chair  je v každej učebnici dizajnu a jeho návrhy nájdete nielen u prémiových značiek ako sú Alessi, Baccarat, Bisazza, Christofle, Decorte či Flos, ale aj pri interiéroch hotelov Morgans Hotel Group či Hyatt Hotels Corporation. Slávny a sympatický Holanďan sa posadil na môj dizajnérsky Olymp za môj dočasný amsterdamský domov – cenami ovenčený

Hotel ANDAZ

Je na ikonickom kanály Princengrass. Vznikol po citlivej prestavbe bývalej budovy amsterdamskej mestskej knižnice, načo Wanders upozorňuje aj použitím motívu kníh na tapetách pri vstupe do sklenených výťahov.

Nesmierne som si každý detail užívala.

Izby sú navrhnuté v jednoduchom princípe, ktorý dodržiava základné pravidlo úspešného dizajnéra. Každá vec je nie len pekná, ale v prvom rade funkčná. No a keď sa bližšie pozrieme na použité materiály, je hneď jasné, že bol daný rozpočet, a ten sa musel dodržať. A to naozaj elegantným spôsobom. Tam, kde to chcelo silu, zvíťazil kreatívny návrh. Tam, kde funkciu, zvíťazil kvalitný materiál. Hotelové dekorácie využívajú motívy z histórie mesta s dôrazom na historické informácie, ktoré ocení každý návštevník. Sú aj na miestach, kde by som ich nečakala.

 

toalety na izbách

 

Som si však takmer istá, že práve tam ich ocení každý návštevník:-). Mňa okrem nádherných doplnkov a originálnych dekorov na stenách, dostala

prekrásna snová záhrada…

 

Je vo vnútornom dvore hotela, s typickými produktami z dielne slávneho štúdia.

Hotel Andaz na kanály Prinsengracht  je precízny návrh vo všetkých detailoch. Mám rada tento priestor, ľudí, záhradu a krásne výhľady na kanál. Určite odporúčam pre všetkých milovníkov dizajnu a Marcela Wandersa.

POZOR! Geniálne, len pre tento hotelový bar navrhnuté koktaily!!!

 

 

Sú zo surovín, o ktorých sa vám ani nesnívalo, podávané v príjemnom lobby bare naozaj priateľským personálom. Ten  pozorne čaká na každého hosťa, usadí vás a zvedavo vyspovedá. Nič podobné som nikde inde nezažila.

 

 

 

3. Múzea  a galérie, to sú moje chrámy, v ktorých viem byť potichu sama so sebou a v súkromnom dialógu s umelcami. Amsterdam má tie najvýznamnejšie sústredené v jednej lokalite.

 

 

Nájdete tam Rijksmuseum, Van Goghovo múzeum, Stedelijk Museum či skvelé MOCO museum s jednou z najväčších svetových zbierok slávneho, no nepoznaného anglického street artistu Banksyho. Výstava končí 30. septembra 2019!

Stála expozícia Moco Masters ponúka okrem iných aj diela slávneho Andyho Warhola, môjho obľúbeného Jeffa Koonsa, či Hirsta a Salvátora Dalího. Oplatí sa sem vojsť. Intímne a milé prostredie vás vystavovanými dielami doslova objíme:-).

A ak Amsterdam, tak určite Rembrandt a dom, v ktorom žil a tvoril. Práve tam môžete vidieť šikovnú mladú dámu, ako názornou praktickou ukážkou vyrába zo vzácnych surovín farby, akými maľovali aj slávni flámski umelci. Odporúčam!

V Amsterdame je aj pobočka ruskej Ermitaž galérie. V menšej sestre slávneho ruského múzea uvidíte aj známe šperky od Fabergé. Mňa viac ako prebiehajúca výstava z dejín Ruska,  chytila samotná poloha múzea v krásnej budove pri rieke Amstel. No a na jej vody je z najväčšej sály galérie prekrásny výhľad.

Vrátilo ma to o tri storočia späť, videla som sa v dlhých hodvábnych šatách a s klobúčikom na hlave, ako sedím v pohodlnom kresle pri veľkom okne, popíjam kávu a sledujem lode bohatých holandských obchodníkov, naložené tovarom z Indie (odporúčam vidieť veľkú sálu).

Krátkou prechádzkou sa z galérie dostanete do Botanickej záhrady. Skvelé malé bistro ponúkne holandské delikatesy, no a pohár prosecca naladí na prehliadku krásneho skleníka.

4. Coffee shopy sú v Amsterdame na každom rohu. Samozrejme som zvedavá a už druhý deň som v jednom z nich pozorne sledovala, ako to tu chodí… Licencia na dverách vzbudzovala dôveru, ale to nestačí… Ak neviete, čo si vybrať, tak to necháte na partnera. Vyberte sa preto s takým, ktorý vie, ako to tu chodí. Byť aspoň vo dvojici je pre ochutnávanie amsterdamských „koláčikov“  nevyhnutné. Odporúčam všetkým zvedavcom… pozor na stav, aký je na obrázku nižšie. Myslím, že krásne vystihuje to, čo vo vás môže nastať, ak si svoju porciu necháte iba pre seba…

Analysemonster, 2014

Jana Euler (Stedelijk Museum Amsterdam)

 

5. Ružový Amsterdam – Canal PARADE – je vrcholom festivalu amsterdamského Gay Pride. Každý rok v auguste priťahuje niekoľko stoviek tisíc návštevníkov.
Je to veľká udalosť a prebieha pod patronátom mesta. Nie ako u nás, kde je dôvodom na veľké diskusie. Oficiálna komisia  mesta začiatkom roka vyberie z veľkého množstva prihlásených lodí konečný počet 80. Ak sa ich prihlási viac, rozhodne lotéria. Ešte nikdy som nezažila väčšiu a zábavnejšiu street párty, ako ponúka amsterdamská Gay pride Canal parade.  Odporúčam predplatiť si miesto s dobrým výhľadom v niektorom z barov alebo hotelov.

Ja som využila ponuku hotela Andaz. Odporúčam. Jeho malá vyvýšená terasa je na sledovanie lodí ideálna.

 

 

6. Bicykle – sú úplne všade. Šokujúce však bolo, že ľudia jazdia naozaj rýchlo a bez prilieb… a to aj s deťmi v drevených sedačkách. Bolo by zaujímavé pozrieť si štatistiky nehôd cyklistov. Čo však prekážalo mne, bola nesloboda chodcov na chodníkoch. Len tak ísť a neobzrieť sa napravo, naľavo a dokonca v pravidelných intervaloch za seba, to je hazard so zdravím a test rýchlosti rýchlej pomoci. Mesto má jedno z najľudnatejších európskych mestských centier a amsterdamské uličky sú jednoducho úzke .

Stretla som tam mladého českého výrobcu unikátneho bicykla. Ponúkal perfektnú dizajnovku z dreva. Za pár tisíc EUR. Predpokladal, že v meste bicyklov o ňu bude záujem. Lenže, v Amsterdame ľudia jazdia na bicykloch starých alebo aspoň staro vyzerajúcich. Kradne sa všade. Aspoň dva zámky a upevniť na správnom mieste.

7. Nákupy. Milovníci dizajnu – vstúpte do obchodu The Frozen Fountain na ulici Prinsegracht

 

 

A samozrejme nevynechajte designshopy v galériách. Ako  správna žena mám doma zopár kúskov aj z práve prebiehajúceho výpredaja v jednom menšom amsterdamskom butiku. Mňa však viac ako samotné nakupovanie zaujali interiéry a exteriéry butikov na ulici so svetovými značkami.

No a vyhráva fasáda butiku CHANEL na ulici 94 Pieter Cornelisz Hooftstraat.

Pravidlá stavebného povolenia vyžadujú, aby minimálne 20% fasády tvorili tradičné tehly. Takto prišiel architekt Winy Maas k brilantnej myšlienke miešania terakotových tehál so sklenenými. V hornej časti fasády sa nádherne zapájajú do pravidelného rastra s pôvodnými tehlami a umocňujú tak prekrásnu ilúziu ľadového kráľovstva, ktorá naplno vyniká pri večernom osvetlení interiéru predajne.
Kryštálové sklenené tehly boli odlievané v Benátkach, každá ešte prešla rukami šikovných sklárov, ktorí ju nakoniec obrúsili do požadovaného tvaru.

Fasádu butiku Chanel tak tvorí niekoľko tisíc malých umeleckých diel.

Odporúčam: /you tube MVRDV replaces Chanel store’s traditional facade with glass bricks/

 

Ak sa pracuje s tak citlivým materiálom, akým sklo je, základným predpokladom pevnosti a stability je eliminovať možnosť poškodenia vplyvom kolísania sezónnych teplôt. Tehly sú preto spájané iba veľmi tenkou vrstvou lepidla. Samotný proces použitia sklenených tehál vyžadoval mnoho testovaní. Za butik Chanel, kolaudovaný v roku 2016, získal rotterdamský  MVRDV architects mnoho ocenení. Vďaka spolupráci ateliéru s odborníkmi z rôznych oblastí sú výsledkom vždy príkladné a inovatívne projekty, ktoré, ako samozrejmosť, rešpektujú aktuálne ekologické trendy.

Amsterdam však ponúka oveľa viac. Prekrásnym záhradám sa budem venovať niekedy nabudúce:-).

Šťastnú cestu a nezabudnite. Cestujte pomaly. Vnímajte, ochutnávajte, žite prítomným okamihom.

 

 

 

Xxx. Ivanka

 

 

 

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Holistické vzdelávanie v Green School na ostrove BALI

Navštívila som školu, ktorá poskytuje netradičný model vzdelávania. postavený na holistickom princípe. V neustále sa meniacom svete učí deti pracovať a žiť udržateľne, s dôrazom na ochranu životného prostredia. Študenti školy prezentujú svoje projekty na konferenciách po celom svete a dvere im otvárajú aj významné vysoké školy.

Slovenka, ktorá si postavila dom na Bali

V prvom rozhovore zo série návštev OPEN DOOR 2020 vás zoznámim s Marcelkou Mattovou, Slovenkou, ktorá si na Bali postavila svoj dom snov. Prezradí, čo ju k tomu viedlo a s akými nástrahami sa počas stavby stretávala.

Jedz, medituj a spoznaj Bali

Pomalé cestovanie a Bali? Určite áno. Cestuj na Bali v januári a spoznávaj ostrov svojim vlastným tempom. So škoricovým drievkom v káve a pokojom v duši.

Fascinujúci svet hrdých Masajov

Plánuješ cestu do Afriky a váhaš, či si zo sebou vziať drahú zrkadlovku? Dnes nafotíš krásne fotky aj na mobilný telefón, no unikátny záber nosorožca v tvojej tesnej blízkosti, v detailnom rozlíšení, ti možno uverejní aj časopis National Geographic 🙂

Momentky – LISABON

Máš na portugalský Lisabon iba jeden deň? Nevadí. Vychutnaj si ho v duchu slow travellingu. Uvidíš, že aj menej dokáže byť niekedy viac. Sleduj ľudí, farebné fasády starých domov, ukryté námestia s krásnymi výhľadmi. Pokojne kráčaj a objavuj zašlú slávu mesta moreplavcov a dobyvateľov, ukryté detaily jeho dlhej histórie. A – osudové FADO – melancholický spev, ktorý je po generácie najtypickejším prejavom portugalského naturelu.

Ako si užiť Slovensko

Čakáte návštevu zo zahraničia a chcete jej ukázať Slovensko? 14 dní s Angličankou Elsou bolo jedným veľkým dobrodružstvom.

Bilbao – 24 hodín architektúry..

BILBAO!!!!! Rozsvietia sa všetky moje teplom prehriate kontrolky. Vždy som chcela spoznať Bilbao!!! Vidieť Guggenheimovo múzeum a ochutnať ich oceňovanú kuchyňu..

Spoznajte Španielsko – Orihuela..

Do španielskej Orihuely som prišla náhodne, ale cesta sem i samotné mesto mi dáva odpoveď, že náhody neexistujú. Stačí si všímať znamenia. Dovoliť synchronicite, aby sa s vami jemne pohrávala..

Afrika

Slnko ktoré páli, savana, čierni domorodci a divoké zvieratá. Kniha, dokument … alebo filmový príbeh. Skutočný život v africkej džungli som si sama veľmi predstaviť nevedela.

Ženský princíp

Prekvapuje ma, čo všetko v tom veľkom virtuálnom vesmíre zdieľame. Často súkromie, ktoré nie je iba naše vlastné. Sú v tom ďalší ľudia. Mnohé z nás by potrebovali vlastné GDPR. Pravidlá, ktoré by nás uchránili pred nami samými a pred slovami, ktoré nepremyslene púšťame do sveta v obavách o seba a svoje “istoty”.

Všetky moje domovy

Tento príbeh je o úsilí jednej ženy vytvoriť domov pre svoju rodinu. O peripetiách i úsmevných momentoch, ktoré ju na ceste za vysneným domom sprevádzali.

S Adelou a Viktorom v domove Charitas

Otvorili sme dvere detského domova Charitas. S veľkou pokorou sme sledovali prácu i život v domove, ktorý je iný. Starajú sa tu o postihnuté detičky.

TOP 10 najpôsobivejších zážitkov v Miláne

Pozývam vás do sveta dizajnových noviniek milánskeho Salone del mobile 2018.

Eva Krčmáriková – o domove / part 1 /

Ako si vytvoriť domov, v ktorom telo i duša dokáže načerpať potrebnú energiu? Rozprávala som sa s odborníčkou na stavebnú biológiu, geomantiu a feng šuej.

Eva Krčmáriková /part 2 /

Pokračovanie rozhovoru s Ing. Evkou Krčmárikovou, tentorkát o jej ceste do Ćíny, o kultúrnych rozdieloch, o podnikaní a o živote.

Milujem dizajn a jarné MILÁNO

Prišla jar. Konečne. Na kopci za našim domom rozkvitli jarné, fialovo nežné poniklece a moje srdce opäť volá po MILÁNE. Moje aprílové Miláno je každoročne o dizajne. Veľtrh Salone del mobile udáva trendy.

Florencia… tanec, víno, Rafaello

"... balíme kufre. Dnes je v pláne Florencia....", prezrádzam informácie o našom programe do telefónu. Na cestách sme tentoraz DVE a ideme podľa hesla - NERUŠTE NÁS,  kreatívne PRACUJEME - a oddychujeme :-). Naše neskoré raňajky začínajú naozaj pôžitkársky - pohárom...

Znamenia sú všade /Don’t worry, be happy/

Tento príbeh vznikol z mojej lásky ku slow traveling – pomalému cestovaniu. Skúste to ako ja. Cestujte, prežívajte vedome každý okamih a čítajte znamenia. Objavte na cestách seba.

New York City – „baby I ‚m from New York“

New York – mesto, v ktorom sme Alicia Keys a na chvíľu aj ja doma:-). Mesto, ktoré som chcela spoznať až vtedy, keď som sa zamilovala do mimiky Sarah Jessici Parker v kultovom seriály Sex v meste.