Vitajte na Bali

Vymieňam šedú slovenskú zimu za zelenú exotiku indonézskeho ostrova Bali, aby som v pokojnom rytme slowtravellingu (pomalého a vnímavého cestovania) strávila takmer mesiac spoznávaním  miestneho života a kultúry.

Vďaka tejto ceste mám pre vás prvú zo série návštev OPEN DOOR 2020 – by Ivanka. Príbeh odvážneho sna o vlastnom dome na Bali.

 

akčná blondínka

 

Nepoznám veľa ľudí, ktorí by odišli zo Slovenska, aby si postavili dom v úplne inej kultúre. V tomto príbehu je to žena. O to väčšiu guráž k tomu potrebovala.

Medzi tmavými pokojnými Balijčanmi pôsobí Marcelka ako zjavenie z iného sveta. Ako zrnko bielej ryže medzi zrnkami tej naturálnej. Inteligentná, sčítaná, milujúca jógu, cestovanie (je sprievodkyňou CK) i návraty k sebe domov. Do zamilovania sa hodného domu v krajine, ktorú miluje. Keďže som – rovnako ako ona – aj ja nomádka, ochotná pokojne žiť takmer kdekoľvek, veľmi ma zaujímalo, ako to celé prebiehalo:-).

 

Marcelka, ty si sa do Indonézie dostala najprv na študijný pobyt, no zamilovala si sa do krajiny a už tu zostala.  Vyskúšala si, aké to je bývať v prenajatých bytoch i domoch. Kedy a s akou motiváciou prišlo rozhodnutie postaviť si vlastný dom a práve tu, na Bali? Vedela si vôbec, čo ťa čaká?

Keď som po prvý krát prišla na ostrov bohov a prechádzala sa okolo tých nádherných obchodov s nábytkom a doplnkami, pochopila som, že niet lepšieho miesta na ukojenie môjho hladu po krásnych veciach, ako tu, na Bali.  Žila som tu v rôznych typoch ubytovania, mnohé z nich nenasvedčovali, že žijem v raji :-). Kedže sa môj život vyvíjal tak, že tu ešte pár rokov zostanem, prišlo mi logické postaviť si svoj vlastný raj. Podľa môjho vkusu, životného štýlu, potrieb a samozrejme budgetu. A tak som začala hľadať pozemok.

 

POZEMOK

 

Ako si ho hľadala? To si chodila po celom ostrove, alebo si si najala nejakého agenta? Alebo realitku?

Na skútri. Prišla som aj do tejto milej dedinky a bolo rozhodnuté. Dostali ma ryžové polia , blízkosť oceánu, kravy . Jednoduchý dedinský život.

 

Za akých podmienok je možné na Bali vlastniť pôdu, stavebný pozemok?

Pozemok som si prenajala na 25 rokov. Po skončení tohto obdobia odovzdám kľúče ujovi Mademu a pekne poďakujem. Ak by som totiž chcela pozemok vlastniť, proces je veľmi komplikovaný a drahý. Takže by mi asi neostalo na závesy :-).

 

Na Slovensku vyberáme stavebnú firmu zväčša na základe referencií. Ako si si zháňala ľudí ty?

Pýtala som sa asi všade, kde sa dalo. Postupne sa u mňa prestriedalo niekoľko partičiek robotníkov z rôznych indonézskych ostrovov. Najťažšia bola koordinácia prác na stavbe. Rozhodla som sa hneď na začiatku, že to budem robiť sama. Samozrejme aj zásobovanie, zháňanie stavebného materiálu, ľudí. A to všetko v indonézskom jazyku. V skratke sa dá povedať, že som častokrát vôbec netušila, o čom sa bavíme a na čom som sa práve dohodla. Bolo veľa srandy, ale aj plaču.

 

Videla som, že l’udia na motorkách prenášajú aj stavebný materiál, dlhé rúry a vrecia s “bohviečím” … A napadá ma otázka.  Existuje tu nejaká “štátna kontrola”, dozor na stavbe? Vieš, taký ten odborný stavebný dozor :-).

S touto otázkou si ma pobavila :-).

Takže asi nie :-).

PRedstavy a realita

 

Je dom podľa tvojich pôvodných predstáv, alebo si musela z niečoho upustiť.

Finálne áno. Ten dom má neskutočne krásnu a pokojnú energiu. Pôvodný plán bol však úplne iný. V čase mojej neprítomnosti sa stavali základy. Posunuli ich omylom o jeden meter doprava, čo totálne zmenilo celý projekt. Aj tu však platí, že „Život sa deje, kým my sme zanepráznení jeho plánovaním!“ Nakoniec mám z tohto dôvodu tú najkrajšiu kúpelňu a perfeknú pracovňu.

 

A čo stavebné obmedzenia dané napríklad blízkosťou potoka, orientáciou domu s ohľadom na susedný dom… Alebo samotná výška domu.

Samozrejme, aj tu majú isté pravidlá, a aj tu existuje korupcia… Asi tak, ako aj u nás na Slovensku :-). Tu na Bali je najdôležitejšia komunita. Susedovi sa napríklad nepáčila moja strecha. A tak mi chcel presťahovať svoju prasačiu farmu ku spálni – ak teda niečo nezmením. Vedela som, že najlepšia cesta je priateľská dohoda, a tak som našla akceptovateľné riešenie.

Neskôr som sa v rozhovore s ním dozvedela, že pracuje na imigračnom úrade, no a s nimi nie je dobré byť v nepohode. Teraz jemu a jeho kamošom podávam cez plot coca-colu, keď plienia burinu na jeho plantáži. A sme „kamoši“.

 

Ako je to s vodou. Existuje na Bali verejný vodovod, kanalizácia?

Na juhu ostrova nie je zásoba spodnej vody, preto musia objednávať verejnú vodu v cisternách. U nás mám vykopanú vlastnú studňu. A kanalizácia? Tak to sú tie „milé riečky“ pri cestách :-). Ja mám v mojom dome čističku na odpadovú vodu.

 

Keď je mokrá sezóna – ako teraz, tak spadne za krátky čas naozaj veľké množstvo zrážok. Všimla som si, že niektoré domy s tým majú fakt veľké problémy. Je potrebné s tým rátať už pri stavbe. Akú skúsenosť máš s vodou/dažďom ty?

Priznám sa, že voda bol môj najväčší strašiak. Je potrebné správne vyspádovať pozemok, zapustiť odvodňovacie kanály, nuž a samostatná téma je – strecha.Tu ti však nikto presne nepovie, čo zaručene funguje.

Indonézanom až tak nevadí, že im do domu prší, podložia vedro.

Alebo, že im na dvore po daždi stojí voda po kolená (v lepšom prípade). Naozaj nechápali moju posadnutosť protizáplavovými opatreniami. Mám za sebou prvú testovaciu dažďovú sezónu. Dom zatiaľ stojí a nikde zo steny nerastú huby. Tak sa mi to možno aj podarilo :-).

 

Aké sú na Bali ceny za energie? Ty využíváš elektrickú energiu a plyn.

Plyn sa kupuje v železných nádržiach, keďže plynovod tu neexistuje. Elektrinu si kupuješ akoby kreditne, čiže ak ti dochádzajú kW, skočíš do nonstop potravín, alebo si to jednoducho dobiješ cez e-banking. Perfektný systém. Má jediný mínus, že ak dôjde kredit na elektrinu susedovi, tak jeho elektromer bude pípať, kým si kredit nedobije.

 

Aké stavebné materiály sa tu používajú? Stavia sa stále tradične, alebo sa Bali otvára aj veľkým developerom a tým aj materiálom, z ktorých stavajú aj inde vo svete.

Je tu všehochuť. Tradičné drevené vyrezávané stavby, až po ultra moderné vily zo železobetónu. Lokálne domy sú väčšinou z betónových tvárnic a škridľovej strešnej krytiny.

 

Tvoj domček už stojí a je nádherný. Biely. Obklopený ryžovými políčkami, a s výhľadom na tradičné rodinné chrámy v susednej záhrade…

Zobúdzala som sa takmer pod banánovníkom, za zvuku rapotajúceho kolesa, ktorého zvuk plašil vtáky z dozrievajúcich ryžových polí. Pre mňa rozprávková scéna. Ako sa ti tu žije?

Opísala si to nádherne. Presne tak to cítim aj ja. Spí a býva sa mi tu úžasne.

Vždy sa teším domov. Keď sa vraciam z ciest, je to ako prísť na najkrajšie miesto na svete.

 

Máš krásnu otvorenú kuchyňu. Bez okien, bez dverí, iba s nádhernými svietidlami, potrebným ventilátorom a zelenou kulisou džungle za pracovnou doskou. Varíš v nej?

Varím. Nie veľa, lebo však by chudáci v reštikách nemali tržby :-). Ale varím naozaj rada. Vždy keď je chuť, alebo príležitosť.

 

Nám si výborne poradila. Cez mobilnú aplikáciu sme si objednali donášku jedla do domu. Cena pre štyroch ľudí bola v prepočte neuveriteľných cca 9 eur. A to sme sa naozaj dosýta najedli. Oplatí sa vôbec variť doma?

Záleží, na čo máš chuť. Sú tu fantastické reštaurácie všetkých cenových kategórií. A existuje tu tebou spomínaná donáška – donesú ti jedlo z ktorejkoľvek reštaurácie… Taký ten indonézsky UBER. A nielen to. Prídu napríklad aj upratať, urobia masáž alebo ťa nalíčia.

 

Čo ten tvoj balijský raj ochraňuje? Máš v dome aj tradičné ochranné symboly?

Mám niekoľko symbolov, jednak hindu balijských a jednak  iných, prevažne budhistických, ktoré som si priniesla z mnohých krajín, ktoré som navštívila. Medzičasom mi pribudol aj krásny ruženec z Arménskej apoštolskej cirkvi.

 

A čo gekoni – jaštery, ktorí sú v každom obydlí  a vraj sú práve tuto na Bali posvätní?

Majú jednu veľkú výhodu – papajú tie hnusné pavúky a iný hmyz. Nuž a majú aj nevýhodu, teda dve. Sú hluční a kakajú. A to naozaj veľa a často.

 

A čo ak sa priplazí had? Alebo niečo iné? Dokážeš si poradiť aj s tým?

Žijem v džungli, takže môže sa niečo priplaziť… a zas sa odplazí .-). Ja si to takto pekne zdôvodním.

 

No tiež som si nemyslela, že budem schopná zaspať so škriekajúcim gekonom nad hlavou. No zdôvodnila som si, že čaká na toho veľkého pavúka, ktorý mi pri raňajšej jóge zvykne prebehnúť cez podložku :-). 

 

V spálni máš okrem nádhernej postele s moskytiérou aj k leňošeniu vyzývajúce prútené kreslo  s výhľadom do džungle a na poličku s knihami. V pracovni stôl a na ňom aj krásnu tibetskú misu. Vydáva prekrásny zvuk. Na čo slúži?

Mám dve. Jedna je maličká „singing bowl“ a hrá sa na ňu veľmi ľahko. Jej zvuky slúžia na príjemnú meditáciu a môžem ju zobrať kamkoľvek so sebou. Druhú som si priniesla z Nepálu, má cez 2 kg a je to „healing bowl“.

Vibrácia „spievajúcej misy“ je silná. Dokáže upokojiť a ozdraviť dušu, ale napríklad aj chrbticu.

DOM SNOV

Marcelka, je Rumah Salju – v preklade z balijčiny „Biely dom“ – domom tvojich snov?

Áno, je. Stojí za to odtrpieť si nepríjemnosti počas stavby, ale máš to podľa seba. Mám zástrčky presne tam, kde potrebujem, svetlá, aké sú mi príjemné a miliardu detailov, ktoré som si tam zakomponovala. A to dokážeš len vtedy, keď tou stavbou skutočne žiješ.

 

 

 

 

Ponúkaš aj možnosť ubytovať sa v tvojom raji. Pre koho je tvoja ponuka určená?

Pre všetkých dobrých ľudí, ktorí sa neboja pavúkov a jašteríc.

 

Osobne si myslím, že aj domy dokážu milovať. Spokojných ľudí. Som presvedčená, že ten tvoj je za teba vďačný a skutočne ťa miluje.

Tak to je teda opätovaná láska. Ďakujem Ti Ivanka, že si u mňa pobudla, zaplnila môj domov láskou a napísala o nás krásny článok .

 

Marcelka, veľká vďaka patrí tebe. Za tvoje úprimné odpovede a za čas, ktorý si nám venovala. Vďaka tebe sme spoznávali ostrov v jeho bežnom dennom rytme. Pochopila som, prečo je tento malý kúsok zeme – aj napriek niektorým mínusom, svojimi obyvateľmi i freelancermi tak milovaný.

 

Viac o dome Rumah Salju nájdete na instagrame

Viac o Marcelke nájdete na facebooku

Viac o ceste na BALI nájdete na mojom blogu v článku JEDZ, MODLI SA A SPOZNAJ BALI

Viac o mojich domovoch sa dozviete v článku VŠETKY MOJE DOMOVY