FASCINUJÚCI svet hrdých Masajov

 

Fotopríbeh o obyčajnom živote neobyčajných ľudí …

1

December 2018

Kategória: Travel & Lifestyle

Pred stovkami rokov bolo v údolí rieky Níl, kde bývali Massaiovia, obrovské sucho..

A tak sa náčelníci kmeňov zhromaždili pod veľkým stromom, aby sa poradili ako zachrániť svoj ľud. Lúče ranného afrického slnka presvitali cez suché listy stromu akácie. Náčelníci si všimli, že listy na južnej strane stromu boli – aj napriek suchu, krásne zelené. Rozhodli sa, že sa vydajú týmto smerom. Za vodou.

Pri hľadaní úrodných pastvín prešli až na územie dnešného mesta Cairo. Slovo cairo v jazyku Massaiov znamaná – Kam ideš?

Odtiaľ pokračovali do Khartoumu v Sudáne, čo v preklade znamená Kde ťa nájdem? Odtiaľ sa vydali ďalej do Etiópie,  Keňe a Nairobi, čo v preklade znamená veľmi chladné miesto:-). Ich cesta skončila príchodom na rozsiahle pastviny Serengeti – v preklade krajina bez konca – až po kráter Ngorongoro – v preklade Oni uvideli mraky.

Ten príbeh ma dojal. Aké prirodzene intuitívne boli cesty za prežitím. Aké krásne popisné sú názvy mies. Vystihujú podstatu toho, čo bolo videné a cítené.

Mala som so sebou veľkú zrkadlovku. Ale oveľa viac som si užívala pohľad len tak, nadivoko.

Ak sa budete rozhodovať, či vám na cesty postačí telefón s fotoaparátom a zaujíma vás názor mierne vášnivej fotografky, tak moja odpoveď je asi takáto: Dnes nafotíte krásne fotky aj na mobilný telefón, no unikátny záber nosorožca v detailnom rozlíšení bude možný iba s kvalitným objektívom. Ja moju zrkadlovku používam iba na automat. Mnohí mi vravia, že je to škoda. Možno je. Posúďte sami. Fotky majú minimálne úpravy – svetlo. Ináč sú úplne naturálne.

Som pohodlná fotografka:-).

Prečítajte si o mojej Afrike viac a inšpirujte sa fotkami hrdých, do farieb odetých Masajov. To stretnutie s inou kultúrou bolo fascinujúce.

ĎAKUJEM, že ste mi ukázali váš svet.

Lúč svetla, ktorý prechádza malým otvorom strechy massajského domu.

Ivanka

Volám sa Ivanka Lapar a som srdcom cestovateľka. Pracovala som dlhé roky pre jedného z najväčších vydavateľov lifestylových časopisov v pozícii mediálnej manažérky a dlhé roky aj ako interiérová dizajnérka na mnohých zaujímavých projektoch. Na začiatku roku 2018 som sa pustila som sa do tvorby vlastného blogu o cestovaní, dizajne a užívaní si života.

Môj blog sa zrodil z vášne pre dokumentovanie toho, čo vidím a prežívam nielen na mojich cestách, ale aj v každodennom živote. Vytvorenie blogu a neustála inšpirácia k tvorbe kvalitného obsahu mení aj môj život. Som poctená, ak sa môžem o svoje zážitky podeliť s komunitou ľudí, ktorí milujú cestovanie a dizajn rovnako ako ja. Budem rada, ak vás môj blog bude inšpirovať, aby ste začali nie len snívať ale aj štýlovo a hlavne s otvoreným srdcom a dušou cestovať a spoznávať.

Ivanke môžete napísať na ivankalapar@gmail.com Viac o Ivanke nájdete tu …….O MNE

Momentky – LISABON

Momentky – LISABON

Máš na portugalský Lisabon iba jeden deň? Nevadí. Vychutnaj si ho v duchu slow travellingu. Uvidíš, že aj menej dokáže byť niekedy viac. Sleduj ľudí, farebné fasády starých domov, ukryté námestia s krásnymi výhľadmi. Pokojne kráčaj a objavuj zašlú slávu mesta moreplavcov a dobyvateľov, ukryté detaily jeho dlhej histórie. A – osudové FADO – melancholický spev, ktorý je po generácie najtypickejším prejavom portugalského naturelu.