MOMENTKY

– LISABON –

s  melanchóliou

v  srdci

14

September 2018

Kategória: Travel & Lifestyle

Bom dia, Lisboa.

Dobrý deň Lisabon.

Je mi jasné, že to nie je fér, no máme na seba iba 24 hodín. Možno ťa presvedčí moje, po tebe dlho túžiace srdce,  a ukážeš mi to, čo si myslíš, že musím vidieť.

Skúsime sa dýchať. Ty mňa a ja teba:-). Krok za krokom, po horúcej kamennej dlažbe, tak typickej pre Lisabon.  Na nohách tenisky z jemnej kože, na pleti kvapky minerálnej vody Evian. A ramená do hneda opálené od horúceho portugalského slnka.

Som hladná po tebe. Po krásnych fotkách, po chvíľach v tieni veľkých platanov. Iba ja, tri figy a SONY.

Cez objektív sledujem detaily. Ako puzzle skladajú môj lisabonský príbeh.  Staré „čipkované“  balkóny, fasády chránené pred teplom maľovanými obkladačkami, dvory, ktorých múry zdobia pouliční artisti. Lisabon a street art.

Včerajší večer bol famózny. Hrad Castelo de São Jorge s panoramatickým výhľadom na mesto a pod ním úzke uličky, ktorých pouličné svetlo sotva stačilo na to, aby sme sa nestratili … Malé útulné reštaurácie, vôňa čerešňového likéru, domáci chlieb.

A tmavý bar s portrétmi hviezd FADO. Ružovým vínom zapíjam pikantné olivy a v ušiach mi znejú melancholické tóny zhudobnených príbehov. Nič podobné som nikde vo svete nepočula. Si naozaj tak smutný, Lisabon ??? Nie, to len tú osudovosť, ktorú v sebe nosíš, chceš vyspievať do sveta.

Kiežby všetci smutní ľudia večer spievali. Ráno by sa zobudili šťastní a spokojní :-).

Fado znamená v preklade osudovosť. Práve osud, smútok, často pocit bezmocnosti, nešťastnej lásky, či straty,  sú témou melancholického spevu, v ktorom Portugalci hľadajú útechu a snažia sa zabudnúť na negatívne udalosti bežného života. Už takmer dve storočia. Nič sa nemení. Smútia za časmi, kedy mali najkrajšie a najväčšie lode, na časy, kedy boli pánmi objavených území. Clivé tóny fada vypovedajú príbehy nenaplnenej lásky, stratených možností, či útekov z nepríjemnej reality života.

Niekedy sa nedá nič iné, iba nechať život plynúť. A sledovať znamenia.  Nemusíme všetkému rozumieť. Postačí, ak dovolíme, aby nás viedlo “ naše NEBO“.

Musíme len dôverovať. Nepochybovať. Veriť. Odpovede možno prídu neskôr… Vtedy, keď bude jasné, že ich vieme žiť.

 

Lisabon sa na nič nehral. Nerobil pózy. Bol iba prirodzene hrdý na svoju minulosť. Tak som to cítila ja. V ten jeden deň a jednu noc.

… a na záver trochu faktov z Wikipédie 🙂

Lisabon je hlavné a najväčšie mesto Portugalska. Má približne 500 tisíc obyvateľov a je súčasťou metropolitnej oblasti, v ktorej žije okolo 2,7 milióna obyvateľov.

Rozdelený je na 24 mestských častí (tzv. freguesia = farnosť).  Za významnejšie možno pokladať pôvodné historické štvrte, ako je Alfama (najstaršia lisabonská štvrť, názov pochádza z arabského slova Al-hamma), Baixa (centrum mesta, štvrť vznikla po zemetrasení v roku 1755), Bairro Alto (Horná štvrť, centrum kaviarní, barov, kníhkupectiev, leží severne od námestia Praça de Camões), Belém (štvrť na západe mesta,  Estrela, Alcântara, Graça, Anjos, Xabregas a ďalšie.

Aby ste si Lisabon užili ako ja, nezabudnite na pohodlnú obuv, aplikáciu MAPY v mobile, hotel v centre mesta a ostatné nechajte na náhody. Lisabon je bezpečný, nepokúšajte sa však osamote preskúmavať nočný život. Užite si FADO v tradičných baroch v Alfame – s priateľmi.

Nezabudnite na praktické aplikácie v mobile: booking.com, UBER – taxi, Citymapper, google prekladač + letecká spoločnosť, ktorou letíte.

 

… a sledujte znamenia. Sklopte zrak, aj pod nohami nájdete odpovede… ?

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Fascinujúci svet hrdých Masajov

Fascinujúci svet hrdých Masajov

Plánuješ cestu do Afriky a váhaš, či si zo sebou vziať drahú zrkadlovku? Dnes nafotíš krásne fotky aj na mobilný telefón, no unikátny záber nosorožca v tvojej tesnej blízkosti, v detailnom rozlíšení, ti možno uverejní aj časopis National Geographic 🙂

Holistické vzdelávanie v Green School na ostrove BALI

Navštívila som školu, ktorá poskytuje netradičný model vzdelávania. postavený na holistickom princípe. V neustále sa meniacom svete učí deti pracovať a žiť udržateľne, s dôrazom na ochranu životného prostredia. Študenti školy prezentujú svoje projekty na konferenciách po celom svete a dvere im otvárajú aj významné vysoké školy.

Slovenka, ktorá si postavila dom na Bali

V prvom rozhovore zo série návštev OPEN DOOR 2020 vás zoznámim s Marcelkou Mattovou, Slovenkou, ktorá si na Bali postavila svoj dom snov. Prezradí, čo ju k tomu viedlo a s akými nástrahami sa počas stavby stretávala.

Jedz, medituj a spoznaj Bali

Pomalé cestovanie a Bali? Určite áno. Cestuj na Bali v januári a spoznávaj ostrov svojim vlastným tempom. So škoricovým drievkom v káve a pokojom v duši.

Fascinujúci svet hrdých Masajov

Plánuješ cestu do Afriky a váhaš, či si zo sebou vziať drahú zrkadlovku? Dnes nafotíš krásne fotky aj na mobilný telefón, no unikátny záber nosorožca v tvojej tesnej blízkosti, v detailnom rozlíšení, ti možno uverejní aj časopis National Geographic 🙂

Ako si užiť Slovensko

Čakáte návštevu zo zahraničia a chcete jej ukázať Slovensko? 14 dní s Angličankou Elsou bolo jedným veľkým dobrodružstvom.

Bilbao – 24 hodín architektúry..

BILBAO!!!!! Rozsvietia sa všetky moje teplom prehriate kontrolky. Vždy som chcela spoznať Bilbao!!! Vidieť Guggenheimovo múzeum a ochutnať ich oceňovanú kuchyňu..

Spoznajte Španielsko – Orihuela..

Do španielskej Orihuely som prišla náhodne, ale cesta sem i samotné mesto mi dáva odpoveď, že náhody neexistujú. Stačí si všímať znamenia. Dovoliť synchronicite, aby sa s vami jemne pohrávala..

Afrika

Slnko ktoré páli, savana, čierni domorodci a divoké zvieratá. Kniha, dokument … alebo filmový príbeh. Skutočný život v africkej džungli som si sama veľmi predstaviť nevedela.

Ženský princíp

Prekvapuje ma, čo všetko v tom veľkom virtuálnom vesmíre zdieľame. Často súkromie, ktoré nie je iba naše vlastné. Sú v tom ďalší ľudia. Mnohé z nás by potrebovali vlastné GDPR. Pravidlá, ktoré by nás uchránili pred nami samými a pred slovami, ktoré nepremyslene púšťame do sveta v obavách o seba a svoje “istoty”.

Všetky moje domovy

Tento príbeh je o úsilí jednej ženy vytvoriť domov pre svoju rodinu. O peripetiách i úsmevných momentoch, ktoré ju na ceste za vysneným domom sprevádzali.

S Adelou a Viktorom v domove Charitas

Otvorili sme dvere detského domova Charitas. S veľkou pokorou sme sledovali prácu i život v domove, ktorý je iný. Starajú sa tu o postihnuté detičky.

TOP 10 najpôsobivejších zážitkov v Miláne

Pozývam vás do sveta dizajnových noviniek milánskeho Salone del mobile 2018.

Eva Krčmáriková – o domove / part 1 /

Ako si vytvoriť domov, v ktorom telo i duša dokáže načerpať potrebnú energiu? Rozprávala som sa s odborníčkou na stavebnú biológiu, geomantiu a feng šuej.

Eva Krčmáriková /part 2 /

Pokračovanie rozhovoru s Ing. Evkou Krčmárikovou, tentorkát o jej ceste do Ćíny, o kultúrnych rozdieloch, o podnikaní a o živote.

Milujem dizajn a jarné MILÁNO

Prišla jar. Konečne. Na kopci za našim domom rozkvitli jarné, fialovo nežné poniklece a moje srdce opäť volá po MILÁNE. Moje aprílové Miláno je každoročne o dizajne. Veľtrh Salone del mobile udáva trendy.

Florencia… tanec, víno, Rafaello

"... balíme kufre. Dnes je v pláne Florencia....", prezrádzam informácie o našom programe do telefónu. Na cestách sme tentoraz DVE a ideme podľa hesla - NERUŠTE NÁS,  kreatívne PRACUJEME - a oddychujeme :-). Naše neskoré raňajky začínajú naozaj pôžitkársky - pohárom...

Znamenia sú všade /Don’t worry, be happy/

Tento príbeh vznikol z mojej lásky ku slow traveling – pomalému cestovaniu. Skúste to ako ja. Cestujte, prežívajte vedome každý okamih a čítajte znamenia. Objavte na cestách seba.

New York City – „baby I ‚m from New York“

New York – mesto, v ktorom sme Alicia Keys a na chvíľu aj ja doma:-). Mesto, ktoré som chcela spoznať až vtedy, keď som sa zamilovala do mimiky Sarah Jessici Parker v kultovom seriály Sex v meste.

AMSTERDAAM…

Aaaamsterdaaaaam... ... spievala som si často s Ilonou Csákovou... A chcela ho navštíviť už pár rokov. Keďže som do poslednej chvíle netušila, kam darovaná letenka bude, vychutnávala som si mesto absolútne nepripravená. Bolo to pre mňa veľmi oslobodzujúce a musím...

 

 

Volám sa Ivanka Lapar a to čo milujem,  je cestovanie a písanie. Pracovala som dlhé roky pre jedného z najväčších vydavateľov lifestylových časopisov v pozícii mediálnej manažérky a takmer desať rokov aj ako interiérová dizajnérka na mnohých zaujímavých projektoch. Na začiatku roku 2018 som sa rozhodla pustiť do tvorby vlastného blogu o cestovaní, dizajne a užívaní si života.

Môj blog sa zrodil z vášne pre dokumentovanie toho, čo vidím a prežívam nielen na mojich cestách, ale aj v každodennom živote. Vytvorenie blogu a neustála inšpirácia k tvorbe kvalitného obsahu mení aj môj život. Som poctená, ak sa môžem o svoje zážitky podeliť s komunitou ľudí, ktorí milujú cestovanie a dizajn rovnako ako ja. Budem rada, ak vás môj blog bude inšpirovať, aby ste začali nie len snívať ale aj štýlovo a hlavne s otvoreným srdcom a dušou cestovať.

Budem rada, ak mi napíšete svoje postrehy na info@ivankalapar.com  Viac o mne nájdete tu …….O MNE