new York city

– mesto, v ktorom sme Alicia Keys a na chvíľu aj ja doma:-). Mesto, ktoré som chcela spoznať až vtedy, keď som sa zamilovala do mimiky Sarah Jessici Parker v kultovom seriály

Sex v meste.

Carrie v jej podaní totiž excelentne dvíha obočie vždy, keď ju život na Manhattane niečím prekvapí… V nemom úžase som dvihla najprv jedno a potom druhé, keď som po prílete vystúpila z taxíka rovno na

TIMES SQUARE

 

Oslepila ma veľkolepá  žiara obrovských svetelných reklám. Ľudský úľ neutíchol ani v noci a atmosféra sa dala popísať snáď len ako „Alenka v ríši divov“.  Simply Amerika. Pouličný predavač pojazdného fastfoodu v okamihu odhadol, čo sa vo mne odohráva :-). Za pár sekúnd som už držala v jednej ruke teplý hot dog a v druhej presladenú Coca Colu… Nevedela som KTO som, len som si každou bunkou v mojom tele s nemým úžasom dokonale uvedomovala prítomný okamih.

Mala som chuť NAHLAS ZAKRIČAŤ – New York, milujem ťa!

 

Ten pocit bol tak ohromujúci, že ma úplne pohltil. To mesto je fascinujúce. Ak ho však chcete prežiť, musíte si nájsť pokojné miesto, kam budete môcť  aspoň na chvíľu z tejto multikultúrnej džungle uniknúť.

Nadýchnuť sa a objavovať. Aj samých seba.

 

New York má všetko a vraj sa tu dá všetko

Mne sa tu za takmer dva mesiace podarilo asi toto:

Zabývala som sa. No a vždy, keď si zvyknem, nechce sa mi odísť. Našla som si bývanie cez Airbnb. Môj malý byt bol vo výškovej budove s recepciou a v porovnaní s hotelom mal výhodnejšiu cenu, väčší priestor, fitness,  práčovňu, spoločenskú miestnosť s billiardom  a… recepčného:-). Ráno ma s úsmevom poslal do sveta a večer privítal. V tej ďalekej cudzine mi dal pocit, že nie som sama. Keď ma hneď na úvod New York privítal hlučnou detonáciou, ktorej publicitu ešte tri týždne intenzívne živili úplne všetky svetové médiá, tak som s prekvapením zistila, že v Amerike vedia všetko. Aj to, že ste v danej lokalite len necelú hodinu, a aj číslo vášho mobilného telefónu.

 

Ak niekomu poviem, že som prišla do New Yorku s cieľom začať cvičiť jógu, chytí sa za hlavu… Z New Yorku sa predsa uteká meditovať do pokojnejších destinácií. Keď sa však naučíte vypnúť hlavu a meditovať v tak hlučnom prostredí, akým newyorské ulice sú, tak už to zvládnete kdekoľvek. A keď sa rozhodnete, že vkročíte do

 

 

 

Dharma yoga center

na 46 W 24th street, tak ste na tom najsprávnejšou mieste. Prvé centrum jógy v NYC bolo otvorené v roku 1967 na 23. street a jeho zakladateľom je famózny, dnes už 81 ročný, Srí Dharma Mittra. To, že budem s jógou začínať práve tu, to sa mi ani nesnívalo.

 

 

Ak prežijete NY, tak prežijete všetko a všade – spieva Alicia Keys.

Ak prežijete New York bez rodiny, tak to dáte všade – dodávam ja.

New York totiž nie je mestom pre osamelých. V New Yorku sa žije spoločenským životom.

 

New York Public Library

 

Môžete si užívať galérie, múzeá, posúvať svoje limity na kurzoch, športovať… No New York  je ako nová kabelka. Chce byť v spoločnosti a obdivovaná.

Nájdite si priateľov. Je úžasné, že spriaznené duše sú všade.

 

Thank you Carmen, Stu, Tada,  … Madison Square Park – väčšinou sa pozeráme hore, no ak sklopíme zrak, veľakrát je tam odpoveď :-).

 

Pokiaľ sa nepostavíte na miesto, kde stáli „dvojičky“, budovy bývalého Svetového obchodného centra, tak nepochopíte to, čo sa tam stalo.

 

Keď som sa postavila na okraj jednej z dvoch jám obrovských rozmerov, pôdorysne zhodnej so spadnutou budovou, to, čo som cítila, bola beznádej.

Na rozdiel odo mňa, museli všetci záchranári, požiarnici,  ale aj ľudia vyskakujúci z padajúcich dvojičiek veriť v zázrak, mať nádej.. Nádej, že prežijú.

 

 

V tých obrovských dierach tečie voda do vnútra zeme, cítila som more sĺz, videla v nej množstvo vody vytekajúcej z požiarnych hadíc, čierna žula s menami obetí bola veľkým náhrobným kameňom. Mala som zimomriavky na tele, potrebovala som objímať. Tak silné to miesto je. Dodnes nie je jasné, čo sa v skutočnosti 11. Septembra stalo, tých teórií bolo viac. Nikto však nepochybuje o tom, že to bolelo a bolí dodnes. Memoriál obetí musíte vidieť.

Je to New York.

 

 One World Trade Center 

–  fascinujúca stavba architekta Daniela Libeskina, postavená (výhradne z recyklovateľných materiálov) na mieste bývalého Svetového obchodného centra. V súčasnosti je tretím najvyšším mrakodrapom na svete s najrýchlejšími výťahmi v severnej Amerike. Otočila som objektív a môj pohľad do výšky. Nebolo jednoduché urobiť túto fotku, tá budova končí v nebi…

 

 

Najkrajší výhľad na Manhattan je z lode. Neváhajte ani minútu, kúpte si lístky cez internet (vyhnete sa tak čakaniu v dlhých radách) a vychutnávajte si pohár prosecca na palube výletnej lode pri pohľade na Liberty Island so Sochou slobody, južný cíp Manhattanu či Brooklyn bridge… záleží od dĺžky trate, ktorú si zvolíte.

 

 

Odporúčam kratšie vzdialenosti. Radšej absolvujte dve plavby, jednu k Liberty Island cez deň a druhú k State Island podvečer. Pri návrate je pohľad na rozsvietený Manhattan aj Sochu Slobody skutočne magický.

 

 

Kdekoľvek som, ráno obúvam tenisky a chodím (takmer bežím, ako sem tam podotknú tí, ktorí sa pridajú) a hľadám vhodnú kaviareň na raňajky s double espressom. Milujem ten pocit, keď mám čas a nemusím sa nikam ponáhľať. V New Yorku som tú najlepšiu kaviarničku objavila pod mojím domom na 6. avenue.  Ak kdekoľvek na svete budete tráviť čas svojim vlastným osvedčeným spôsobom, nájdete si svoje miesta, na ktoré sa budete radi vracať. Pre mňa to v tomto „veľkom jablku“ boli tieto:

 

Flatiron building

– lebo sa predo mnou zjavil bez upozornenia a ja som takmer odpadla… Jeden z prvých mrakodrapov v New Yorku, nádherná stavba tvarom pripomínajúca žehličku.  Na instagrame nájdete množstvo nádherných fotiek od známych aj úplne neznámych ľudí. Nedá sa do nej nezamilovať. Ak vás zaujíma jej história, všetky informácie si veľmi ľahko nájdete kliknutím na zvýraznený text. Flatiron building v distrikte Flatiron NYC je ikona New Yorku. Nenápadne nápadná. Skromne hrdá. Smelo vystupujúca a pokojne starnúca. Do krásy. Jednoducho vám rozvibruje vnútro:-).

 

 

Grand Central Terminal

– lebo je to miesto, kde sa stretávajú anjeli. Na chvíľu sa zastavte a počúvajte… nalaďte sa na energiu miesta a všetko znehybnie, ako na fotke.  To miesto je magické, nádherné, veselé i melancholické zároveň. Hodiny v prístupovej hale sú miestom stretnutí i rozlúčení, viery a nádeje (použité v množstve filmových scén). S prehľadom tikajú a pokojne sledujú príbehy každého z nás. Ste na najväčšej prestupnej stanici na svete. Ste na mieste, kde odpovede dáva nebeská obloha nad vami. Ak sa zapozeráte na nádherný strop, nebudete chcieť odísť. Dokázala by som tam sedieť celé hodiny, popíjať espresso a rozprávať sa s priateľmi. O živote, o láske. O skvelej chuti hamburgeru a cestovateľských plánoch do budúcna. Na iné vlakové stanice, na iný svetadiel:-). Bolo to neskutočné, ďakujeme si navzájom 🙂

 

 

 

 

Metropolitné múzeum 

MET

– lebo je nádherné a s viac ako 2 mil. exponátov je najobsiahlejším múzeom na svete. Výťahom sa dostanete na prekrásnu strešnú terasu s neuveriteľným výhľadom na Central park a mrakodrapy, ktoré ho obklopujú.    Objednajte si skvelý drink a oddychujte.

Vždy, keď som mala voľnú chvíľu, moja prvá voľba bola vonkajšia terasa MET.

Empire State building

– lebo nebyť v slávnom mrakodrape vnútri, či na streche…  je nebyť v New Yorku.

 

Brooklyn bridge

– lebo je výnimočnou stavbou so zaujímavou históriou a má dušu. Najfotografovanejší most cez East River, spája nielen Manhattan s Brooklynom, ale veľakrát aj ľudské osudy. Inšpirujte sa fotkami slávnych fotografov a nájdite si miesta, odkiaľ fotili oni. Je ich veľa.


 

 

 

 

Central park

– lebo je národnou historickou pamiatkou a je v  každom romantickom príbehu z New Yorku.

 

V New Yorku nenájdete veľa parkov. O to je rozsiahly Central Park vzácnejším miestom. Krásne fotky urobíte v dopoludňajších hodinách, ak sa vydáte po východnej strane a vstúpite cez vchod od 116 upper east side a pôjdete smerom k Metropolitan Museum.

 

 

Na chvíľu sa zastavte na hornom konci vodného rezervoára J. Kennedyovej a posaďte sa pod storočný platan… alebo objímte lipu, ktorá rastie oproti nemu. V tých stromoch je pamäť miesta a veľa energie.

 

Bistro Quotidien je v parku na úrovni 67 W street  a je to skvelé bistro na zdravý brunch :-).

 

High line park

lebo mimo sezóny plnej turistov je to krásne miesto na prechádzku a šport. Bývalá trasa nadzemnej železnice bola prerobená na famóznu zelenú oázu, inšpirovanú podobnou revitalizáciou z Paríža. Pešo sa dostanete príjemnou prechádzkou z úrovne West 33th až na West 12th k Whitney Museum of modern American art. 

 

Whitney Museum

– lebo je tak moderné a šik, že ho musíte vidieť

 

 

 

 

Oculus

– lebo máte pocit, ze pristálo niečo nadpozemské, lebo toľko bielej v šedom New Yorku už neuvidíte.

Santiago Calatrava, španielsky architekt, o ktorom sa vie, že nerešpektuje rozpočty investorov, opäť šokuje. Stanica metra Oculus na dolnom Manhattane je aj na americké pomery naozaj odvážna architektúra.

 

 

Coney Island a Long Island

– lebo poskytujú tiché útočisko s plážami a morom.

 

Nasadnite do metra alebo vlaku a v krátkom čase ste v inom svete:-). Coney Island je americká ikona. To musíte vidieť:-)

 

V New yorku sa musíte cítiť výnimočne.

 

 

 

 

Za vlnou pocitu jedinečnosti by mala následovať vďačnosť. Za to, že tu vôbec ste, že pijete kávu na mieste, kde ju možno vedľa vás popíja aj Sarah Jessica Parker, Robert De Niro… či niekto menej nápadný, no svojím životom krásny človek. Stretla som skvelých ľudí, kreatívnych a otvorených.

MILUJÚCICH SVOJ ŽIVOT.

 

 

Ľudí, ktorí pochopili, že našou celoživotnou výzvou je vzdelávať sa, vždy, kdekoľvek sme. Ľudí, ktorí cestujú, aby spoznali seba cez svojich nových priateľov.

New York dáva energiu. V prvom rade si však musíte sami uveriť. Som vďačná, že ma New York prijal a preformátoval.

 

 

Už neváhajte ani chvíľu. Darujte si New York. Ak budete odvážni a vyberiete sa tam sami, okrem spoznávania mesta spoznáte aj seba. Za to vám ručím.

Thank you, I love you

New York

Prečítajte si aj

Piatok v mojej hlave – New York