Milujem dizajn a jarné MILÁNO…

30

Marca, 2018

<div class="fb-like" data-href="https://ivankalapar.com/2018/04/09/milujem-dizajn-a-jarne-milano/" data-layout="button_count" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true"></div>

Prišla jar. Na strmom kopci za naším domom rozkvitli jarné, fialovo nežné poniklece a moje vnútro opäť raz zatúžilo po MILÁNE. Cestujem týmto smerom už desať rokov a len pár krát som to volanie ignorovala. Takmer vždy však nastúpili výčitky môjho dizajnom posadnutého srdca a na stredomorskej kuchyni závislého tela. Miláno mi chýbalo. Dnes už viem, že budíček v podobe výživnej dávky všadeprítomnej inšpirácie si človek ako ja jednoducho musí dopriať. Miláno naštartuje nielen hlavu,  ale aj telo. Nič lepšie ako byť s dizajnom posadnutými ľuďmi v uliciach dizajnom posadnutého,  jarne zeleného mesta si po dlhej slovenskej zime predstaviť neviem. K tomu samozrejme sexi talianska kuchyňa so zeleninovou polievkou minestrone, šalátmi z darov mora a sladkými koláčikmi … Dolce design vita.

Moje aprílové Miláno je o dizajne. Veľtrh.Salone del mobile /9.4. – 14. 4. 2019/ je najväčším veľtrhom nábytku v Európe. Udáva trendy.  Ak sa chystáte zariaďovať svoje bývanie a ste naozaj veľkým milovníkom kvalitného dizajnu, v MILÁNE BY STE V TOMTO ČASE CHÝBAŤ NEMALI. Ak ste dizajnérom, mala by to byť vaša povinná jazda. Pre mnohých je. Doslovne.

Ja sa do Milána teším. Poviem Vám prečo…

Beriem dizajn ako vášeň. Dotýkam sa dokonalých detailov, skúmam nové materiály a obdivujem famózne výtvory dizajnérskych géniov. Žasnem nad bezhraničnou vynaliezavosťou mladých dizajnérov a čerpám inšpirácie z odvážnych farebných kombinácií, z ktorých sem tam menia farbu aj moje dúhovky. A takto to majú určite všetci, ktorí do Milána každý rok kvôli dizajnu cestujú.

Ak sa rozhodnete užiť si Miláno práve v tomto čase, je na čase baliť kufor. Ponúkam vám zopár mojich skúseností a postrehov.

Lietadlom alebo autom?

V aute máte väčšiu slobodu v rozhodovaní o príchode a odchode. A vďaka navigácii nezablúdite. Zaplatíte síce diaľničné poplatky, ale odmenou je množstvo atraktívnych možností, kam počas cesty odbočiť a niečo nové objaviť a zažiť.

Ja mám rada odbočku na Lago di Como.  Hlboké alpské jazero s krásnym výhľadom na zasnežené štíty –  pre dizajnéra ďalší bonus cesty autom. V udržiavaných záhradách krásnych palácov a rezidencií (napr. Villa del Balbanielo) práve teraz rozkvitajú prekrásne rôznofarebné azalky a rhododendrony. Como je preslávené  letnými sídlami známych ľudí. Najlepší výhľad budete mať z paluby malej výletnej lode.  Svoju vilu tu má aj George Clooney a Madonna.  Výletné lode vyrážajú na plavbu z malebného starobylého mestečka COMO. Oplatí sa nájsť si čas a ochutnať pizzu na Piazza del Duomo. V úzkych kamenných uličkách je množstvo milých obchodíkov a kaviarničiek. Dokonca aj šikovný kaderník :-).

Lacné letenky do Milána hľadajte cez lovcov lacných leteniek. Napr. na facebooku – Lacné letenky z Košíc, Bratislavy, Budapešti a Viedne alebo na travelheckerblog. Nákup na poslednú chvíľu a konkrétny dátum je však najlepšie riešiť cez leteckého prepravcu. Z obidvoch medzinárodných letísk sa do centra Milána dostanete veľmi jednoducho. Z letiska Bergamo  autobusom na Stazione Milano Centrale – hlavnú vlakovú stanicu, alebo z letiska Malpensa na Cadorna railway station. Obidve majú prepojenie na metro. Zo stanice Cadorna chodí vlak aj na výstavisko Fiera Milano Rho Pero, takže logistika dokonalá. Ak využijete taxíky, nepríjemné môžu byť dopravné zápchy. Ceny do centra sa pohybujú okolo 90 eur. Podrobná mapa dopravy je TU

Miláno

Hotely v centre sú počas výstavy plné a ceny astronomické. Cez Booking.com je ale veľká šanca, že aj tesne pred výstavou, alebo počas nej,  nejakú výhodnú ponuku nájdete. Krásne bytíky sú k dispozícii aj cez Airb&b. Strategicky výhodnú polohu a kvalitné ubytovanie ponúkajú hotely v okolí vlakovej stanice – Stazzione Milano Centrale. Kuk do mapy  TU a plánujte :-).

Keď už v blízkosti Stazzione Milano Centrale budete, vstúpte aspoň na chvíľu do vnútra. Mňa zaujala zmes štýlov Art Deco a Liberty spolu s pompéznym vstupom z námestia Piazza Duca d’Aosta. V okolí sú reštaurácie s výbornou talianskou kuchyňou. Odporúčania hľadajte cez Tripadvisor.

Pri výbere hotela mám jedno základné kritérium. Posteľ. Užívam si pracovnú cestu (lebo intenzívne vstrebávať každý detail, prácou je) a pohodlná posteľ je po dni strávenom na nohách absolútny základ. Samozrejme, že špehujem hotelové vybavenie i samotné fungovanie. V kvalitných hoteloch si na dizajn potrpia. A nemusí byť ani drahý.

O Miláne sa hovorí, že je namyslenejšieí, ako ktorékoľvek iné mesto v Taliansku. Je to pochopiteľné. Metropola Lombardie je ekonomicky najsilnejším územím Talianska. Aj samotná architektúra mesta je honosná – či sa jedná o historické budovy alebo nové mrakodrapy. Ja obdivujem prekrásne detaily starých domov, vstupné brány a malé nádvoria. A samozrejme –  zelené strešné terasy a balkóny. V hlave mi hneď naskakujú scény z talianskych filmov zo Sophiou Loren či Ginou Lollobrigidou. A mám pocit, že krajších a upravenejších Talianov v celom Taliansku nenájdem. Počas týždňa dizajnu vás všetky milánske lákadlá vtiahnu do príbehu, ktorý je pre toto mesto kľúčový.

DESIGN

Aprílová výstava Salone del mobile je perfektným lákadlom pre všetkých milovníkov dizajnu. Okrem prezentácie noviniek v oblasti nábytku sa v dvojročných intervaloch striedavo predstavujú výrobcovia kuchýň a svietidiel. Tohto roku to budú kuchyne – EUROCUCINA 2018.

Domovom výstavy je výstavisko Fiera Milano v časti Rho Pero. Odporúčam sústrediť sa na oblasť, ktorá vás zaujíma. Nie je asi žiadúce prebehnúť všetkými pavilónmi. Je to dosť vyčerpávajúce, no každopádne inšpirujúce. Aby ste z toho však mali pozitívny zážitok, tak je to minimálne na dva dni. Nezabudnite – pri registrácii musíte mať svoju vizitku. Tie potrebujete aj pri vstupe do niektorých výstavných kójí.

Mojou vášňou je sprievodná výstava Fuorisalone v centre Milána. Kvalitným dizajnom ste v Miláne obklopení naozaj na každom kroku.  Aby ste z tej záplavy inšpirácií nestratili hlavu, nutnosťou je aspoň základný denný plán. Mne sa aj napriek prípravám často stáva, že sa zabudnem na nádhernom vnútornom dvore niektorej historickej budovy,  v  hojdacom kresle uznávanej talianskej značky a s tvárou nasmerovanou k slnku. Stratená v čase,  ale vďaka okolnostiam v jasne zadefinovanom dizajn priestore :-).

Tak si posedím a počkám, až sa vrátim do reality. Niekedy je lepšie veriť intuícií a nechať sa ňou viesť aj na potulkách mestom. Naučila som sa, že ak to nechám aspoň trochu na synchronicitu, objavím často miesto, na ktorom som ešte nikdy nebola. Minulý rok to bol kostol Santa Maria del Carmine s nádhernými maľbami na stenách a stropoch. Niekde tam – v histórii, vznikali všetky tie krásne farby a tvary, ktoré dodnes kopírujeme a posúvame do nových výsledkov.

Synchronicita – zhoda náhod,  ma pred rokmi doviedla aj na miesto, ktoré si pre svoje prezentácie rezervujú roky dopredu mnohé dizajnérske esá. To miesto volám “Moja tajná záhrada“ a je tak tajná, že ani neviem, či o nej chcem písať. Jasné, chcem – je to Orto Botanico di Brera. Nájdete ju, ak sa budete riadiť mapou Fuorisalone v časti Brera ?. Poznávacím znamením je práve v tomto čase kvitnúca,  jemne fialová popínavá vistéria.

Mnohé značky využívajú k prezentácii svojich noviniek nádherné byty historických domov a palácov spomínanej Brery. Je to skvelá možnosť ako sa dostať do priestorov, kam by ste sa ináč nemali šancu pozrieť. Skryté nádvoria s prekrásnymi kamennými dlažbami, udržiavané záhrady s kvitnúcimi záhonmi,  ale aj priemyselné haly či remeselnícke dielne. To všetko je súčasťou Brera design districtu – pravej čerešničke na mojej dizajntorte. Práve z tohto dôvodu si vyberám hotel v blízkosti tejto časti mesta.

Súčasťou týždňa dizajnu sú aj módne prehliadky a pouličné inštalácie. Významné značky, ktorých sídla sú v dizajnových štvrtiach,  predstavujú svoje novinky a organizujú párty pre pozvaných. So živou hudbou a zábavou. Vstupenkou je profi vizitka a samozrejme výzor hviezdy dizajnérskeho neba ?. Aj ja si po Miláne cupitám v pohodlnej značkovej obuvi a s koženým ruksakom nemenovanej značky na chrbte. Maskujem sa ako filmová hviezda – za veľkými sklami tmavých okuliarov. Na prípadné otázky a ukážky odpovedám spôsobom, že … hmmm, zaujímavé. A milo požiadam o možnosť fotenia. Ako fotografka, pracujúca pre prestížny časopis. To som ja?.

Už som skúsená. Ponuke krásnych produktových katalógov vystavujúcich výrobcov väčšinou úspešne odolám. Sú ťažké a nosiť ich domov je nepraktické. Už dávno platí, že všetko potrebné je na webe a v svetovej knižnici google. To, čomu venujem pozornosť sú rôzne typy materiálov a ich techniky spájania.  Dotýkam sa a žasnem. To google nevie :-). Každý rok  jasám nad novinkami a každý rok sa nechám doviesť až do stavu blaženosti z množstva inšpirácií a príjemnej atmosféry.

Aj tohto roku bude Miláno niečím šokovať. Na námestí Piazza Duomo bude verejnosti prezentovaný unikátny koncept LIVING NATURE. Jeho cieľom je priblížiť možnosti využitia alternatívnych zdrojov energie, ktoré dokážu uchrániť krehký ekosystém prostredníctvom inteligentných technológií súčasnosti.

Pavilón vysoký päť metrov vznikol spoluprácou  Carlo Ratti Associati s Barbarou Römer a  bude určite veľkým zážitkom. Ja sa teším na fotografovanie. Kontrast katedrály a modernej stavby určite nesklame. V okolí Piazza Duomo je niekoľko nádherných historických pamiatok. Svetoznáma La Scala je nenápadná,  gotická katedrála Duomo veľkolepá. Zoberte si do ruky mapu a odškrtávajte.

A pozor na vreckových zlodejov. Len pre istotu:-).

Aprílové Miláno dizajnom žije. Kamkoľvek  pôjdete, sprevádzať vás budú pútače Fuorisalone –  sprievodnej výstavy medzinárodného veľtrhu. Do týždňa dizajnu je zapojených veľa obchodov, showroomov, ale aj galérie a obchody s módou. A samozrejme dizajnhotely a reštaurácie. Nie je možné vidieť všetko. Definujte si svoje priority. U mňa je to tohto roku viac kultúry a umenia, exteriérový nábytok a dobré jedlo. Ale hlavne relax.

Ja som si po rokoch milánskych „dizajnvíkov“ urobila vlastný režim. To, že budem opäť nasávať (inšpirácie :-)) ako špongia, to viem. Ciao, volám sa Ivanka a som dizajnholik.

Miesta, ktoré v Miláne milujem:

Castello Sforzesco  – lebo keď sa túlate Brerou, tak je veľmi blízko. Je to očarujúce miesto hlavne v krásny slnečný deň. Na vnútornom nádvorí si na zelenom trávniku vyzujem topánky a ponaťahujem celé, dlhou chôdzou unavené telo:-).

Park Sempione – lebo naväzuje na hrad Castello Sforzesco a ponúka pekné zákutia a nádherné výhľady. La Trienale di Milano –  múzeum talianskeho moderného umenia. Na vonkajšej terase s výhľadom do parku Sempione sa s pohárom prosecca nádherne oddychuje.

Galleria Vittorio Emanuelle II  – postavím sa tam do jej stredu a načerpávam energiu. Krásne miesto. Orto Botanico di Brera  – nádherná, jednoduchá a čarovná záhrada. Aj keď prší.

Brera – lebo po rokoch sa vyprofilovala na ozajstný značkový koncept prezentujúci dizajn a umenie v prirodzenom prostredí mesta.

Showroom Poliform – lebo milujem ich dokonalo prepracovaný dizajn

Miesto, kde som ešte stále nebola … Kostol Santa Maria delle Graze s nástennou maľbou od Leonarda da Vinci – Posledná večera. Rezervácie sú nutné s niekoľkodňovým predstihom online.

Na čo sa teším – studio Achille Castiglioni (Taliansky génius dizajnu začiatku minulého storočia. Jeho svietidlo Arco je v mojom zozname “must have”).

Na záver 🙂

Užite si Miláno v pohodlnej obuvi. Je to základ. Nachodíte sa dosť. Každý deň si naplánujte program podľa počasia. Ak prší, zvoľte výstavisko Fiera Milano Rho Pero, ktoré je domovom veľtrhu Salone del mobile. Ak svieti slniečko, šup do ulíc mesta /podľa mapy Fuorisalone/. Showroomy talianských vlajkových lodí nábytku nájdete na ulici Via DuriniVia Montenapoleone a priľahlé uličky sú domovom  butikov svetových módnych značiek.

Ak je teplo, užite si jarné slniečko na terase kaviarničky popíjaním espressa  alebo pri  skvelom obede. Zabudnite aspoň raz na pizzu. Ochutnajte výborné cestoviny /pasta/ so zeleninovými omáčkami, rissoto milanese a šaláty z čerstvých morských plodov. Talianske jedlo je liek. Minimálne na stavy jarnej depresie. Už viem, prečo ju roky nemám ?.

Ďakujem ti, Miláno 🙂

2 komentáre

  1. Kovačiková Eva

    Perfektně napsané.Pro ty, co cestuji poprvé do Milana na
    design jsou to cenné rady.Sama bych za ně byla kdysi vděčná.:-)CK by jistě tento článek potěšil 🙂

    Odpoveda
    • Ivanka Lapar

      Dakujem:-) to je pravda. Zopár cestoviek organizuje cestu na veľtrh v Miláne, ale ak neviete, kam ísť, môže sa stať, že prídete domov unavení z množstva chodenia a zmatení, že ste síce veľa videli, ale zopakovať si to nechcete. A to by bola škoda. Odporúčam si najprv naštudovať, o čo budete mať záujem a prečítať si aj články blogerov, ktorí do Milána cestujú pravidelne a každý má tie svoje tajné tipy.

      Odpoveda

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ivanka Lapar

Dizajnérka a fotografka, ktorú zachránilo cestovanie. Precestovala tisíce kilometrov aby prostredníctvom cestovania a nových priateľstiev spoznala samú seba. Písaním o svojich pocitoch z ciest inšpiruje aj ostatných k hľadaniu ich vlastných. Tak, aby sa tešili na každú ďalšiu výzvu a neprestávali hľadať.

V Projekte Ivanka ponúka prostredníctvom rozhovorov a fotografií pohľad do súkromného sveta zaujímavých, výnimočne šikovných ale aj „obyčajných ľudí“ .

Designhouse by Ivanka ponúka inšpirácie a témy zamerané k zamysleniu sa nad otázkami zdravého, dizajnovo pekného a príjemného udržateľného bývania. Spája cestovanie, dizajn a fotografiu v jeden celok.

 

Ivanke môžete napísať na info@designbyivanka.com Viac o Ivanke nájdete tu …….O MNE

Fascinujúci svet hrdých Masajov

Fascinujúci svet hrdých Masajov

Plánuješ cestu do Afriky a váhaš, či si zo sebou vziať drahú zrkadlovku? Dnes nafotíš krásne fotky aj na mobilný telefón, no unikátny záber nosorožca v tvojej tesnej blízkosti, v detailnom rozlíšení, ti možno uverejní aj časopis National Geographic 🙂

Momentky – LISABON

Momentky – LISABON

Máš na portugalský Lisabon iba jeden deň? Nevadí. Vychutnaj si ho v duchu slow travellingu. Uvidíš, že aj menej dokáže byť niekedy viac. Sleduj ľudí, farebné fasády starých domov, ukryté námestia s krásnymi výhľadmi. Pokojne kráčaj a objavuj zašlú slávu mesta moreplavcov a dobyvateľov, ukryté detaily jeho dlhej histórie. A – osudové FADO – melancholický spev, ktorý je po generácie najtypickejším prejavom portugalského naturelu.