Je na každom z nás priniesť tomuto svetu svoj diel pomoci. Svoj príspevok. Ak je to pre dobro tejto planéty, je to dokonca našou povinnosťou. Moja návšteva na Bali mi ponúkla príbeh. A ja ho v nádeji, že vás metóda holistického vzdelávania zaujme, posúvam smerom k vám.

Príbeh Johna, Cynthie a ich sna o Green School

John vyrastal v malom meste v Kanade. Škola bola pre neho už od útleho detstva takmer nepriateľské územie. Bol totiž dyslektik. Po absolvovaní vysokej školy sa vydal do sveta a usadil sa na Bali. Práve tu stretol svoju krásnu manželku, Cynthiu. Postupne z ich spoločnej malej klenotníckej firmy vybudovali prosperujúci medzinárodný obchod.

Po rokoch, kedy svoje dcéry učili formou domácej výučby, hľadali pre nich vhodnú alternatívu ďalšieho vzdelávania. Chceli, aby navštevovali školu, ktorej systému by dôverovali. V tom čase sa Johnovi dostala do rúk kniha Alana Wagstaffa „Three Springs“. Bol natoľko fascinovaný víziou holistickej vzdelávacej komunity, že ju chcel založiť na Bali.

 

 

 

Na jednom z najzelenších ostrovov celej Indonézie – v balijskej džungli – tak spoločnými silami postavili na nohy  Green School. Prvý žiaci v nej začali študovať v septembri 2008. Dnes je Alan Wagstaff hlavou školy a John Hardy aj rozprávačom krásneho príbehu jej vzniku na významných konferenciách po celom svete.

Holistické vzdelávanie učí deti prirodzene zapájať všetkých päť zmyslov

Otvorený priestor bez okien a dverí a neustály kontakt s prírodou aktivuje všetky zmysly.

John a Cynthia od začiatku vedeli, že škola, ktorá má učiť deti byť zodpovednými k planéte, musí byť postavená zo zdrojov, ktorými ostrov disponuje.

A tak sú školské pavilóny postavené z bambusových tyčí, ktoré sa v balijskom stavebníctve používali po generácie aj ako lešenie. Takmer žiadne pravé uhly tu nenájdete. Všetko je v duchu sakrálnej geometrie.

Stavby sú tak prekrásne, až máte v hlave milión otázok k architektúre našich škôl.

 

 

Dnes škola vychováva novú generáciu detí

Detí, ktoré žijú s vedomím aktívnej ochrany zeme. Budúcich lídrov záchrany planéty. Poskytuje vzdelávanie nielen miestnej komunite detí, ale aj deťom z celého sveta. Záujem o štúdium každý rok rastie.

Škola sa zaväzuje poskytovať medzinárodne uznávané akademické vzdelanie, ktoré pripravuje študentov na schopnosť byť konkurencieschopný a úspešný v širšom svete. Študenti so svojimi zelenými projektami vyhrávajú medzinárodné súťaže a prednášajú na významných študentských konferenciách po celom svete. Nie, nečakajte biele košele a školské uniformy. Prestíž školy je v myslení, ktorému deti učí.

Prečo je holistické učenie tak potrebné pre dnešný svet?

Je odpoveďou na potrebu získania kontroly nad našou spotrebou, životným prostredím. Vidí veci v súvislostiach. Učí deti vidieť dôsledky nesprávnych rozhodnutí.

V metóde vzdelávania nie je nič striktne dané

Učebné osnovy vychádzajú z osnov viacerých úspešných školských systémov. Fínsko, Škótsko, Nový Zéland, Austrália… ale i Cambridge. Hodiny sú zamerané na precítenie danej tematiky, na vytvorenie si vzťahu k téme, s ktorou žiaci pracujú a ďalej ju rozvíjajú. Nie sú tu bežné predmety vyučované tak, ako v našich školách. Deti už od najnižších tried pracujú na projektoch. Vďaka tomu sa učia zodpovednosti k procesu i k jeho výsledku.

K dispozícii majú napríklad študentskú projektovú banku, prostredníctvom ktorej môžu získať pôžičky na začatie projektu v areáli školy. Integrované triedy, v ktorých sa spája výuka umenia s matematikou a fyzikou – to aby naučili študentov napríklad aj to, ako si zostrojiť bicykel z bambusu.

 

 

V areáli nájdete aj aquaponickú záhradu, pavilón jogy určený pre rodičov, ale aj jamu pre tradičné balijské boje v bahne – nazývané mepantigan. V krásnom umeleckom pavilóne zase drevené zvonkohry šíria do priestoru meditatívnu melódiu. Hodiny výučby hrania na hudobné nástroje sú veľmi obľúbené.

Neobvyklý školský rok

Školský rok prebieha na základe šesťtýždňového blokového systému a študenti vyšších ročníkov si každých šesť alebo 12 týždňov vyberajú predmety, na ktoré sa chcú zamerať. Výsledky svojej práce vždy prezentujú pred zhromaždením študentov. V ponuke je aj veľké množstvo kurzov. Posledný maturitný ročník pripravujú svoj finálny projekt, ktorý vyvrcholí prezentáciou typu univerzitnej práce.

Ak deťom ukážete, ako ich spôsob života reálne ubližuje planéte, ukážete im možnosti a naučíte ich vcítiť sa do problému, získate tých najkreatívnejších študentov na svete.

Na akademickú pôdu školy je zakázané nosiť plastové fľaše, voda sa čerpá z podzemných prameňov. V kuchyni sa nepoužíva palmový olej kvôli jeho deštruktívnemu pôvodu. Škola však v ochrane prírody zašla aj za hranice svojho priestoru. Zhromažďuje použitý kuchynský olej z prevádzok v okolí a používa ho na výrobu biopaliva pre svoje školské autobusy.

 

V kuchyni sa pripravujú zásadne vegetariánske jedlá, a to aj zo zeleniny, ktorú deti vypestovali organicky, v školskej záhrade.

Ak chceme robiť zmeny globálne, musíme sa ich najprv naučiť robiť lokálne.

Škola úzko spolupracuje aj s okolitou komunitou. Lokálni ľudia sa podieľali nielen na samotnej stavbe, ale sú zapojení aj do každodenného bežného režimu školy.

Samozrejmosťou je aj recyklačné centrum. Aj to úzko spolupracuje s ľuďmi z okolia.

 

Rieky v celej Indonézii sú plné odpadu

Aj samotné Bali má problém udržať čistotu na ešte donedávna panenských plážach. Denne je na nich vyplavené množstvo plastu a iného odpadu z celej Indonézie.

V Green school sú všetky služby na princípe udržateľnosti. Voda je pumpovaná z podzemných zdrojov pumpami a veternými mlynmi do nádrží, odkiaľ sa gravitáciou dostáva do kohútikov. Energia je generovaná vodnou turbínou z blízkej rieky a fotovoltaicky uložená v prenosných batériách.

Potravinový a tekutý odpad je kompostovaný pomocou suchého toaletného systému.

 

 

Areál školy je chránený oplotením a strážnou službou. Je to prirodzená reakcia na teroristické útoky, ktoré sa nevyhli ani Bali. Dovnútra som sa dostala vďaka pozvaniu rodičov malého Maxima, ktorý tu študuje v štvrtom ročníku základného stupňa. Prekvapila ma naozaj dôkladná kontrola pri vstupe. V priestoroch areálu školy nie je možné deti fotiť. Aj napriek zdanlivo voľnejšiemu školskému režimu som mala pocit, že je všetko dokonale zorganizované.

 

Z vysokého bambusového pavilónu sa ozývali tóny tradičnej balijskej hudby a na veľkom ihrisku pri malom bufete sa hrali školácii. Ich rodičia sa pri čakaní na koniec vyučovania medzi sebou rozprávali, s otvorenými notebookmi pracovali, alebo v niektorom z bambusových domčekov cvičili jógu či  počúvali  prednášku. Aj pre nich totiž škola  pripravuje hodnotný program.

Zoznámila som sa s takmer celým areálom školy. Január je na Bali mokrá sezóna. Bolo dusno a sem tam nás pokropil teplý dážď. Prešli sme sa okolo veľkého ihriska a malej farmy až k rieke, cez ktorú je postavený nádherný most, samozrejme opäž z bambusu – Millenium Bridge. Podľa návrhu architektky Elory Hardy –  dcéry Johna a Cynthie, bol za pomoci miestnych stavbárov postavený za rekordné tri dni. Krásna konštrukcia láka mnohých svadobčanov urobiť si svoje svadobné foto práve na tomto moste. Samozrejme – za poplatok. :-).

 

 

 

 

 

 Základná mantra Green school

Trávenie času vonku so zapojením všetkých zmyslov a udržateľnosť s dôrazom na ochranu životného prostredia pre budúce generácie – to je základnou mantrou Green school.

Je pochopiteľné, že všetko niečo stojí. Výška školného poplatku je aj pre mnohých zahraničných študentov privysoká. Okrem toho si škola vyhradzuje právo prijať študentov, ktorých si sama vyberie.

Prvotná myšlienka poskytnúť kvalitné vzdelanie aj deťom z miestnej komunity však stále platí. Minimálne 20 % tak musia tvoriť deti z Bali.

Odchádzala som nadšená. Toto je škola snov. A som presvedčená, že podobný princíp je možné postaviť kdekoľvek. Prednáškami a workshopmi Alana Wagstaffa prešlo za posledné roky už viac ako 3000 pedagógov, ktorí majú záujem učiť vo svojich krajinách podľa princípu holistického vzdelávania.

Je len otázkou času, kedy sa svet vysporiada so škodami, ktoré so sebou prináša pandémia koronavírusu a bude sa po novom pozerať aj na planétu i spôsob, ako a kde vzdelávame naše deti. Možno veľa vecí v tradičnom školstve úplne prirodzene zanikne. A „vďaka“ kríze, ktorá nás čaká, príde aj v našom školskom systéme vlna návratu k základným hodnotám. 

Mnohé veci sa už naštartovali aj u nás. A celkom by ma zaujímalo, ako by ste si výuku po aktuálnej  koronavírusovej ére predstavovali vy. Mohol by tradičný systém výuky tak, ako bol nastavený doteraz – zaniknúť? A ako by mala škola budúcnosti fungovať?

 

Teším sa na vaše názory. Aj keď som iba sprostredkovateľ videného, nie odborník a rodič školopovinného dieťaťa, osobne by som si školu na holistickom princípe v našom školskom systéme predstaviť vedela. Rovnako ako väčšina z vás, aj ja vo svojom vnútri zostávam malým hravým dieťaťom. 🙂

 

Veľa sily v čase núteného domáceho vzdelávania vašich detí vám zo srdca želá

 

Ivanka

 

 

 

Pripravujem pre vás rozhovor –  Green school z pohľadu rodiča

Chceš o živote na Bali vedieť viac? Čítaj aj  O Marcelke, ktorá si postavila dom na Bali 

JEDZ, medituj a spoznaj BALI,

HOTEL ako cieľ dovolenky – užite si s nami Bali, Zanzibar a Amsterdam